Cisternerne under Søndermarken

Cisternerne blev i 1856 påbegyndt udgravet til et nyt højdereservoir af Københavns Vandforsyning. Arbejdet varede 3 år, og var med til at løse vandproblemerne i København.

Cisternerne har en størrelse på 4.320 m² og består af tre lige store rum, som tilsammen rummer 16 millioner liter vand. I cisternerne er der en temperatur på 16 grader i august måned, og 4 grader i februar.

Som årene gik, blev der stører og stører efterspørgsel efter vand. Vandet skulle sendes med tryk, til de høje huse i København. Derfor var de placeret på bakken, overfor Zoologisk have og Frederiksberg Slot ligger i dag. Vandet blev pumpet op fra et pumpehus, som lå ved Studiestræde, der hentede vandet fra Sankt Jørgens Sø og Damhussøen.

I 1853 hærgede der en koleraepidemi som kostede mere end 4700 Københavnere livet, smittekilden kom fra det stærkt forurenet vand. Cisternerne var fra begyndelsen bygget som et åbent reservoir, hvor forurening havde let adgang. Af hensyn til forureningen, blev de i 1889 overdækket med en betonkonstruktion, med et springvand i midten.

Cisternerne fungerede indtil 1933 med at levere vand til Københavnerne, men i 1981 blev de tømt. Da København i 1996 var kulturby, blev de taget i brug som udstillingsrum, og galleriejer Max Seidenfaden fra 2001 til 2013 drev Museum for Moderne Glaskunst.

Cisternerne er i dag en del af Frederiksbergmuseerne, og bruges til kunstudstillinger, arrangementer og events.

Tags:
Efterlad din kommentar
Kommentar
Navn
E-mail